Închide
Impactul pandemiei COVID-19 asupra sistemului CSB/CFT

Comitetul MONEYVAL al Consiliului Europei la 03 septembrie curent, a publicat Raportul ”Trendurile de spălare a banilor și finanțare a terorismului în jurisdicțiile MONEYVAL în timpul pandemiei COVID-19” https://www.coe.int/en/web/portal/-/covid-19-trends-in-money-laundering-and-terrorism-financing.

Scopul acestui document este de a familiariza țările membre MONEYVAL cu impactul COVID-19 asupra proceselor de CSB/CFT și măsurile deja adoptate de aceste jurisdicții pentru a minimiza riscurile emergente pandemiei, precum și prezentarea eventualelor recomandări în acest sens.

Primele concluzii demonstrează că nivelul general al criminalității în timpul pandemiei cunoaște un trend continuu de stabilitate sau chiar în unele cazuri cu mici descreșteri.

Totodată, datorită faptului că pandemia a generat programe de suport și ajutor economic și financiar pentru a susține mediul de afaceri și populația țărilor membre, aceasta concomitent a inițiat și oportunități de abuz și fraudă.

Necesitățile de echipamente și rechizite medicale au ”explodat”, provocând o creștere majoră a cererii globale. Iar în scopul evitării birocrației și a blocajelor administrative unele țări au suspendat procedurile de achiziție și control pentru a face față necesităților crescânde. Aceste procese s-au dovedit a fi vulnerabile actelor de corupție și fraudă

La fel, barierele existente privind organizarea ședințelor fizice au crescut semnificativ organizarea afacerilor de la distanță, inclusiv realizarea tranzacțiilor fără participația fizică a clienților, care au generat îngrijorări legate de eficiența aplicării măsurilor de precauție.

Bazîndu-se pe concluziile Raportului nominalizat, Comitetul MONEYVAL a cerut țărilor membre să-și revadă cerințele legate de procedurile de precauție aferente sectorului privat pentru a plasa un accent sporit clienților noi acceptați și operațiunilor la distanță efectuate pe timpul carantinei.

Organele de drept și de investigații ar trebui să-și focuseze atenția către infracțiunile de fraudă și crimele cibernetice care au accelerat în timpul pandemiei.

Poliția de frontieră și Serviciul vamal urmează să atragă o atenție sporită transportării de valută în numerar deoarece în faza II de relaxare COVID -19 poate avea loc transportarea ”întârziată” a acestora de către grupările criminale.

Suplimentar, autoritățile competente ar trebui să supravegheze mai aproape achizițiile publice pentru a identifica abuzurile și corupția ca urmare a simplificării procedurilor de achiziție.

De menționat, că Republica Moldova este membru al Comitetului MONEYVAL al Consiliului Europei din anul 1997 și a parcurs deja 5 runde de evaluare al conformității sistemului național CSB/CFT cu standardele internaționale.