Închide
VIZITA DE STUDIU A DELEGAȚIEI REPUBLICII MOLDOVA LA AUTORITĂȚILE REPUBLICII FRANCEZE

În perioada 27 – 28 iulie curent, delegația Republicii Moldova, reprezentată de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei și Centrul Național Anticorupție a efectuat o vizită de studiu cu tematica Reglementarea și supravegherea sectorului activelor virtuale la TRACFIN (Unitatea de Informații Financiară) și Banca Franceză, care a avut loc în or. Paris, Republica  Franceză.

Dezvoltarea continuă a noilor tehnologii impune întreprinderea de noi măsuri de către autorități. Totodată, extinderea rapidă a activelor virtuale determină identificarea problemelor și riscurilor care pot apărea.

Astfel, luînd în considerare importanța sectorului respectiv și riscurile care pot deriva, vizita de studiu respectivă s-a axat primordial pe aspectele de transpunere a prevederilor Recomandării 15 a Grupului de Acțiune Financiară Internațională și art. 47 din Directiva UE 2018/843 în legislația națională franceză, Franța fiind una dintre primele țări  care au adoptat cadrul legal în domeniu. Corespunzător, reprezentanții autorităților franceze au prezentat experiența sa în vederea reglementării, autorizării și monitorizării sectorului activelor virtuale. De asemenea, un alt aspect important a vizat prezentarea metodelor de analiză și investigare a cazurilor de spălare de bani și finanțare a terorismului cu utilizarea monedelor virtuale, tipologiile identificate, precum și cooperarea dintre autoritățile franceze în vederea depistării preventive a unor astfel de cazuri.

Conform analizelor desfășurate, autoritățile franceze au prezentat riscurile activelor virtuale, care pot depinde de tipul serviciilor, produselor, tranzacțiilor desfășurate, clienții, factori geografici etc. Acest tip de servicii permite relații de afaceri la distanță, fără posibilitatea de identificare și verificare a clientului și a beneficiarului efectiv, prin care pot fi efectuate transferuri instante de mijloace bănești la nivel global, în mare parte ireversibile.