Închide
Reprezentaţii Serviciului au participat la cea de-a 59-a Ședință Plenară a Comitetului Moneyval a Consiliului Europei

În perioada 02 - 06 decembrie curent la sediul Consiliului Europei, în or. Strasbourg, Franţa, reprezentaţii Serviciului au participat la cea de-a 59-a Ședință  Plenară a Comitetului Moneyval.

În cadrul Ședinței plenare menționate au fost discutate şi adoptate Rapoartele de evaluare ale Ciprului şi Gibraltarului în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, cu decizia de plasare în procedură specială de monitorizare şi raportarea ulterioară a progreselor obținute în acest domeniu la cea de-a 62-a şedinţă Plenară a Comitetului Moneyval.

Totodată, în cadrul evenimentului, au fost prezentate rapoartele progres ale Albaniei, Letoniei, României, Insulelor Man, Bosniei şi Herţegovina, Muntenegrului, Andorei, Ungariei şi Sloveniei.

Urmare a discuţiilor în baza progreselor prezentate de către Letonia, delegaţia Republicii Moldova a susţinut majorarea calificativelor pentru conformitatea tehnică şi adoptarea raportului de progres.

De asemenea, în cadrul discuţiilor asupra excluderii României din procedura specială de monitorizare pe runda a IV-a de evaluare, delegaţia Republicii Moldova a susţinut poziţia delegaţiei române, însă conform deciziei adoptate urmează a fi parcurse etapele „silent procedure”, urmare a evoluţiilor implementării noii legi în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului.  

Pe parcursul evenimentului a fost desfăşurată alegerea preşedintelui Comitetului Moneyval, însă datorită înaintării unei singure candidaturi pentru această poziţie, a fost aleasă prin consens d. Elizabeth Frankow-Jaskewich – reprezentanta Poloniei.

Ulterior, Secretariatul Comitetului Moneyval a organizat alegeri pentru două funcţii de membru a Biroului permanent, în rezultatul cărora au fost aleşi reprezentanţii Slovaciei şi Estoniei. 

Totodată, a fost parcursă procedura de andorsare a raportului de evaluare a Federaţiei Ruse, care a fost adoptat la şedinţa plenară FATF (Grupul de Acţiune Financiară) din luna octombrie 2019.

Directorul serviciului specializat în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor din Serbia a prezentat măsurile întreprinse la nivel naţional pentru excluderea din procedura specială de monitorizare din cadrul ICRG al FATF.

De menţionat, că reprezentantul FATF a expus noua metodologie de evaluare pentru Recomandarea 15 „Noile tehnologii” şi activele virtuale, adoptată recent de către regulatorul internaţional. 

 

De asemenea, în cadrul şedinţei plenare preşedintele Comitetului Moneyval a prezentat rezultatele conferinţei „No money for terror”, desfăşurată în luna noiembrie 2019 în or. Melbourne, Australia.